Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Φαινόμενα λαϊκισμού

  Ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα), στην παραπλάνηση και τον εφησυχασμό του λαού, με στόχο την καθοδήγηση και ποδηγέτησή του. Ο λαϊκισμός στοχεύει στον πατερναλισμό. (Ο πατερναλισμός αφορά την τάση κάποιου να φέρεται προστατευτικά και κηδεμονευτικά σε κάποια πρόσωπα). Ο λαϊκιστής ηγέτης θέτει σκοπίμως ψευτοδιλήμματα, όπως «εχθροί ή φίλοι», «ταραξίες ή φιλήσυχοι», «αλλογενείς ή γηγενείς», με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ανασφάλειας στον λαό, ώστε να αυτοπροβληθεί στη συνέχεια ο ίδιος σαν προστάτης και σωτήρας. Στο σημείο αυτό έγκειται και η πιο επικίνδυνη συνέπεια του λαϊκισμού που μπορεί να μετασχηματίσει την διαφορετικότητα σε εχθρότητα και να παρωθήσει έτσι στην ξενοφοβία και σε κάθε μορφής ρατσισμό. 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Λαϊκισμοί και διαφθορά στην πολιτική

  

Με τον όρο διαφθορά εννοούμε την εκμετάλλευση της εξουσίας που έχει δοθεί για το υποτίθεται συλλογικό καλό προς το προσωπικό συμφέρον, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει. Λαϊκισμός και διαφθορά δυο φαινόμενα που έχουν κοινό σκοπό την εξαπάτηση του λαού. Γιατί αυτοί που κατέχουν την εξουσία δεν μπορούν να μας πείσουν με Λαϊκισμούς; Διότι ακόμα και ο απλός πολίτης, που ζει στο χωριό ή αντίστοιχα στην πόλη μπορεί να καταλάβει πως ο υποτιθέμενος ''σωτήρας'' που θέλει να πείσει τον λαό του ότι μετέχει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ εκείνος ζει με χρυσά πιρούνια, κυκλοφορώντας πάντα υπό προστασία είναι αδύνατο να μπει στη θέση των ανθρώπων αυτών. Για το καλό του λαού πάντα. Πως να πείσει τον λαό ότι γνωρίζει, κατανοεί και θέλει να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ο τρόμος και ο φόβος είναι το λιγότερο. Ενός κακού μύρια έπονται. Έρχεται η στιγμή που τίποτα δεν μένει κρυφό, οι ''ψευτοπλούσιοι απατεώνες'' με τις πανουργίες αποκτούν την θέση που τους αρμόζει, και τότε η δυσπιστία του λαού επιβεβαιώνεται. Για μια ακόμη φορά την νύφη θα την πληρώσει ο ανυποψίαστος λαός. Για χάρη της διαφθοράς των αχόρταγων, πολλές οικογένειες θα ζήσουν υπό το καθεστώς της φτώχειας. Φταίνε; Όχι, δεν φταίνε αλλά τουλάχιστον στο τέλος να τους δοθεί η κατάλληλη αποζημίωση. Αστείο... Και η αδιαφορία συνεχίζεται... Αναρωτιέμαι, όταν ο πληθυσμός της Ελλάδας ελαττωθεί σημαντικά τότε θα χτυπήσει το κουδουνάκι του κινδύνου. Αναρωτιέμαι...



                                                                                  Χριστίνα Αλεξοπούλου

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ



   Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. - Τζων Κέννεντι. Το σημαντικότερο όπλο του ανθρώπου είναι η μάθηση. Η μάθηση δεν έχει ποτέ τέλος, όσο ζούμε θα μαθαίνουμε. Ο άνθρωπος που αρνείται την μάθηση είναι περιορισμένος στις απόψεις του και στις σκέψεις του, φυλακισμένος. Εκείνος που την δέχεται με χαρά και σεβασμό μπορεί να έχει μια ορθή άποψη και δύσκολο να κάνει λάθος, όμως εκείνος που δεν μπαίνει στη διαδικασία να μάθει, δεν θα κάνει λάθος. Από τα λάθη μαθαίνουμε, έστω να προσπαθούμε να μαθαίνουμε. Να ελευθερωθούμε να εκφραζόμαστε...προσπαθώντας για το καλύτερο με τη σωστή έννοια του καλύτερου. Άρρηκτη είναι η σχέση μεταξύ της ελευθερίας και της μάθησης. Το ένα συντροφεύει το άλλο με ένα κοινό σκοπό την ελευθερία του νου της γνώσης.  Όπως υποστηρίζει οΑντουάν ντε Σαντ-Εξιπερί ''Γνωρίζω μόνο μία ελευθερία, κι αυτή είναι η ελευθερία της σκέψης''.



                                                                               

                                                            Χριστίνα Αλεξοπούλου