Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά!

          Η μάθηση ενός ανθρώπου είναι όπως η ζωή που ρέει! Κάθε μέρα γεμίζει με κάτι νέο και αναπάντεχο. Κάθε μέρα διαφορετική από την προηγούμενη που εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σημαντικό για την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου είναι η παιδεία. Παιδεία δίχως καλούς δασκάλους δεν υφίσταται. Κάποιοι ίσως είχαν την τύχη και κάποιοι την ατυχία. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την  τύχη που τους δόθηκε και προόδευσαν, και άλλοι έμειναν στάσιμοι. Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε τύχη έναν καλό δάσκαλο ή καθηγητή.      
        Την τύχη του καλού προφέσορα είχα στη σχολή  δημοσιογραφίας του Αντ1 στο μάθημα των Εκφραστικών Ατοπημάτων. Μπορεί κάθε φορά στο μάθημα να νιώθουμε πως το γλωσσικό επίπεδο είναι χαμηλό, παρόλ' αυτά μαθαίνουμε πως αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα τελικά δεν ήταν, συνειδητοποιούμε την διάσταση της αμάθειας μας, δημιουργώντας μας μια στάλα απογοήτευσης. 
         

                 Λυπητερό να μην γνωρίζεις την Ελληνική Γλώσσα, ακόμα πιο λυπητερή είναι  η ανικανότητα των δασκάλων στην αρχική προσπάθεια τους κατά τη διάρκεια του Δημοτικού,  να διδάξουν πώς να χρησιμοποιούν τα παιδιά την Ελληνική Γλώσσα και φυσικά να τους μάθουν την Ελληνική Γλώσσα. Καλώς ή κακώς αυτό συμβαίνει παντού και πάντα! 

               Ένας άνθρωπος με ήθος, χιούμορ και ειλικρίνεια είναι ο κύριος  Κοκοβιάδης που μας διδάσκει το ενδιαφέρον μάθημα των Εκφραστικών ατοπημάτων. Οι γνώσεις και ο τρόπος που μας τις προσφέρει είναι ξεχωριστός, δεν γνωρίζω κατά πόσο μένουν στο μυαλό μας γιατί σ’αυτό υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα είναι το πρόβλημα εξοικείωσης με τη γλώσσα αφού έχουμε συνηθίσει  να ζούμε τόσο καιρό με τις ελλείψεις μας και τώρα καλούμαστε να κάνουμε ριζικές αλλαγές ή τουλάχιστον  να κάνουμε μια σταδιακή βελτίωση.  

              Σημαντικό ρόλο έχει ο τρόπος του καθηγητή που κάνει το μάθημα ενδιαφέρον. Όσες γνώσεις και αν έχεις, αν τις μεταδίδεις με μουντό, επιβλητικό τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι  αρνητικό. Ο κύριος Κοκοβιάδης υπερτερεί με τον τρόπο που διδάσκει, μαζί με λίγο χιούμορ που εκείνος μπορεί να ελέγξει όσο θέλει, μας κάνει τομάθημα πιο ελκυστικό! Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά! 


                                Χριστίνα Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου