Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας! Ιστορικά γεγονότα- Σημασία στην ελληνική κοινωνία

  Μια μέρα που σηματοδοτεί τον ρόλο των γυναικών, έχει καθιερωθεί η 8ή Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ξεκίνησε λόγω διαμαρτυριών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τα δικαιώματα των γυναικών στα κοινά και την ισότητα τους στη κοινωνία. Το 1977 θεσμοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε.

  Το σύνταγμα του 1844 στην Ελλάδα καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.
Το 1877-1878 ακούστηκε για πρώτη φορά το ''Ψήφος στη Γυναίκα'' από το έντυπο '' Εφημερίδα των Κυρίων''. Το 1952 κατοχυρώθηκε το δικαίωμα η γυναίκα όχι μόνο να εκλέγει και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής είναι η κ. Ελένη Σκούρα.


   Στην Ελλάδα, η γυναίκα πριν ενταχθεί το δικαίωμα της στο Σύνταγμα είχε τον μοναδικό ρόλο της νοικοκυράς στο σπίτι και της μητέρας που φροντίζει τα παιδιά και τον άνδρα της. Μια γυναίκα που φοβόταν να μιλήσει, μια γυναίκα υποβαθμισμένη και σκλαβωμένη, μια γυναίκα με ονομασία ''μηχανή παιδιών''.     

   Η καταπίεση και η βία ήταν το μέγιστο κακό. Το χειρότερο που μπορεί να προκαλέσει ένας άνδρας σε μια γυναίκα είναι η επιβολή του με τη βία. Οι γυναίκες νίκησαν τον αγώνα και εντάχθηκαν στην κοινωνία, ο λόγος τους εισακούστηκε και πολλές φορές προτιμήθηκαν για τις απόψεις τους. Η βία όμως δεν σταμάτησε. Στην κοινωνία ακόμα σήμερα δεν έχει επικρατήσει η ισότητα που λέμε, πολλές είναι οι καταγγελίες κακοποιημένων γυναικών. Πολλά κρούσματα, πολλές περιπτώσεις. Ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί την κακοποίηση στη ζωή τους, ΜΗΝ ΥΠΟΜΕΝΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΛΛΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ! 


 Η σημερινή μέρα δεν είναι για τις γυναίκες είναι για να αποδείξουν οι άνδρες πόσο υπολογίζουν τις γυναίκες στη ζωή τους ως κομμάτι της ψυχής τους και όχι ένα κομμάτι! Χρόνια πολλά χωρίς βιαιότητες και ρατσισμούς! Χρόνια σεβασμού και αγάπης και όχι αγένεια και κακίας! 



                                                                                          Χριστίνα Αλεξοπούλου

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου