Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η αντικειμενικότητα στη Δημοσιογραφία!

        

        Η αντικειμενικότητα είναι το βασικότερο συστατικό για τη σωστή Δημοσιογραφία. Κάποιες φορές  πολύ δύσκολο να την προσελκύσουμε. Αυτό συμβαίνει διότι η αντικειμενικότητα θέλει θάρρος καταρρίπτοντας το συμφέρον, όποιο και αν είναι αυτό το συμφέρον. 

 
   Αντικειμενικότητα και Δημοσιογραφία έχουν άρρηκτη σχέση μεταξύ τους. Η καταγραφή της πραγματικότητας με εξαίρεση την άποψη του  Δημοσιογράφου ονομάζεται αντικειμενικότητα.  Κυρίως η αντικειμενικότητα γίνεται διακριτή στην αρθρογραφία και λιγότερο στην ειδησεογραφία. Ο κοινωνιολόγος Michael Schudson  υποστηρίζει ότι  « Η πίστη στην αντικειμενικότητα είναι μια πίστη στα γεγονότα, μια δυσπιστία στις τιμές και μια δέσμευση για το διαχωρισμό τους».  


   Το να σχολιάζει o Δημοσιογράφος ένα γεγονός με τη δική του οπτική γωνία δεν είναι κατακριτέο. Κατακριτέο είναι να παρουσιάζει την είδηση με τη δική του οπτική γωνία. Μέγα λάθος να θες να παρουσιάσεις στο κοινό αυτό που θεωρείς εσύ σωστό, προσανατολίζοντας το στο λάθος.  Εδώ έρχεται η άποψη που λέει ότι ο Δημοσιογράφος πρέπει να είναι μάρτυρας, να λέει ότι γνωρίσει χωρίς να παραποιεί την αλήθεια. Είναι πολλοί συνάδελφοι που διαστρεβλώνουν  την αντικειμενικότητα με το υποκειμενικό στοιχειό.  

      

         Εν κατακλείδι, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το αν υπάρχει και αν πρέπει να υπάρχει αντικειμενικότητα στη Δημοσιογραφία.                                                    


                                           Χριστίνα Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου