Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ


 Γεννημένη σταρ η Αλίκη έκλεβε τα βλέμματα όλων όσων την παρακολουθούσαν στον κινηματογράφο, στο θέατρο και τη τηλεόραση. Η ζωντάνια της, το γλυκό παιχνιδιάρικο βλέμμα της , η γλύκα και το νάζι της, την έκαναν  αγαπητή σε εκατομμύρια ανθρώπους της Ελλάδας και του Εξωτερικού.


          Το γλυκό κορίτσι με τα κατάξανθα μαλλιά που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, η Αλίκη! Η μεγάλη επιτυχία της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση την σημάδεψε για πάντα.  Ένας χαρακτήρας-ρόλος που εναλλασσόταν ανάμεσα σε κοριτσάκι με νάζι και γυναίκα με δυναμισμό και ειλικρίνεια. Ίσως και αυτό να ήταν και το μυστικό που την έκανε να ξεχωρίσει και να γίνει αγαπητή στον κόσμο. Λαμπερή και χαμογελαστή κατέκτησε τις εντυπώσεις. Όμως, η κακιά αρρώστια την κέρδισε. Νιώθω σαν βράχος που πάνω του σπάνε τα κύματα είχε πει. Αυτό το κύμα η Αλίκη δεν μπόρεσε να το σπάσει. Το μεγάλο κύμα της ύπουλης αρρώστιας την κυρίευσε. Όμορφη και αψεγάδιαστη έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 1996.            

            Η λατρεμένη ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε  στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι Αττικής. Τρεις μέρες μετά αρρώστησε και οι γονείς της φώναξαν παπά να την βαφτήσει. Το όνομα της Αλίκη-Σταματίνα. Από μικρή η Αλίκη γνωρίζοντας  αυτό που πραγματικά αγαπούσε, το ακολούθησε δίνοντας κρυφά από τους γονείς της εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η καριέρα της ξεκίνησε με τον πρώτο θεατρικό ρόλο το 1953 στο έργο Κατά Φαντασίαν  Ασθενής του Μολιέρου παράλληλα με τις σπουδές της στη σχολή. Όλα ήταν τόσο δίπλα της για την επιτυχημένη καριέρα  και δικαίως  ο Φοιλοποίμενας της έδωσε  τον τίτλο Εθνική Σταρ της Ελλάδας.            Ακολούθησε η πρώτη εμφάνισή της στην  κινηματογραφική ταινία Το Ποντικάκι το 1954. Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκρότησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα Καίσαρ και ΚλεοπάτραΧτυποκάρδια στο θρανίο κ.α. Οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της ήταν στην συνεργασία της με τον Φίνο. Κάποιες από αυτές  ήταν οι ταινίες Η Αλίκη στο ναυτικό, Η κόρη μου η σοσιαλίστρια, Η αρχόντισσα και ο αλήτης, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Υπολοχαγός Νατάσσα και άλλες πολλές…                

            Τον Σεπτέμβριο του 1960, η εξαιρετική ερμηνεία της στη Μανταλένα της χαρίζει το 1ο Βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο Α' Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.
       Μα, η επιτυχημένη καριέρα της στον τομέα του θεάτρου και του κινηματογράφου δεν ήταν η μόνη. Η γλυκιά Αλίκη ερμήνευσε ως ηθοποιός τραγούδια μεγάλων συνθετών και στιχουργών.  Ο πρώτος χρυσός δίσκος που δόθηκε στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας ήταν αυτός με τα τραγούδια από την ταινία "Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο" (1959), σε μουσική του Μ. Χατζιδάκι και ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τα περισσότερα ακούγονται μέχρι σήμερα με την χαρακτηριστική φωνή της Αλίκης. Αγαπημένα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι το (έχω ένα μυστικό, ο αμαξάς, σ’αγαπώ, η Κατερίνα, τα νιάτα, η υπομονή, τράβα προς και άλλα πολλά που με τη φωνή της έδινε έναν άλλο τόνο στις ταινίες της, πιο ζωντανό πιο ευχάριστο.              

             Η γνωριμία της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ  είχε αρχίσει ήδη από τα φοιτητικά χρόνια στη Δραματική Σχολή ενώ ήταν συμφοιτητές, όμως η πρώτη επαγγελματική τους συνάντηση έκανε την αρχή το 1959 στο κινηματογραφικό πλατό της ταινίας <Αστέρω>. Από την στιγμή εκείνη έγιναν αχώριστοι στη δουλειά αλλά και στη ζωή. Στις 18 Ιανουαρίου 1963 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιάννη. Πολλά έχουν γραφτεί γι αυτή τη σχέση, γρήγορα  όμως έφτασε στο τέλος.             

             Μετά την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση. Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες ήταν το «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη». Η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, στο ρόλο της Μαρίας.              

             Ακόμα και σήμερα  που δεν είναι πια στη ζωή διατηρείται  ο τίτλος της καλύτερης ηθοποιού. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται  πως δεν θα υπάρξει τέτοια καλλιτέχνης στο μέλλον. Η Αλίκη έχει μείνει ανεξίτηλα στις καρδιές όλων, ως μια γλυκιά ανάμνηση που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου