Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η ελευθερία ανήκει σε όλους μας...

  Η ελευθερία είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να δρα κατά βούληση, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Κυρίως, τις ελευθερίες που αφορούν τον τρόπο συμπεριφοράς και αυτές που αφορούν την ψυχή,δηλαδή την ψυχολογική και ηθική ελευθερία.

  Ο άνθρωπος πρέπει να κατευθύνει τον εαυτό του και όχι να τον κατευθύνουν οι γύρω του.. Στις μέρες μας, πολλοί θεωρούν πως μπορούν να έχουν κάποιον ως ιδιοκτησία του, δούλο του με άλλα λόγια. Αυτό πρέπει να πάψει να υφίσταται από κάποιους δήθεν διανοούμενους.

  Ακόμα, όλοι έχουμε ίσες ευκαιρίες εργασίας, ανεξιθρησκίας κλπ., όμως λόγω των διακρίσεων και των κοινωνικών στερεοτύπων κινδυνεύει. Το ίδιο και η πολιτική ελευθερία. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δεν αξιοποιούμε την ευκαιρία που μας δίνεται να ασκήσουμε τα πολιτικά δικαιώματα.

  Στη συνέχεια έχουμε τις εσωτερικές ελευθερίες. Εδώ εντάσσονται η ηθική, ψυχολογική και πνευματική ελευθερία. Η ηθική ελευθερία είναι η ισορροπία στην πάλη μεταξύ των συναισθημάτων, ενστίκτων και παρορμήσεων. Η ψυχολογική ελευθερία υπάρχει μέσα μας όταν μειώνεται η ανασφάλεια, ο φόβος. Τέλος η πνευματική ελευθερία είναι το να μην εξαρτάται η σκέψη και ο λόγος από την βαρύτητα των προλήψεων, των προκαταλήψεων κλπ.

  Έτσι γνωστό είναι πως η ελευθερία ανήκει σε όλους μας . Η ελευθερία με όλες τις μορφές της ανήκει στον καθένα από εμάς, όσο και αν θέλουν να τις καταργήσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου